Spar tid og penger

08
.
10
.
2019

Ved å korte ned byggetiden på nybygg kan man spare betraktelig. På en 10-mannsbolig sparte utbyggeren flere uker ved bruk av ferdige elementer fra Innlandet Elementfabrikk.

- Slik markedet har utvikla seg de siste åra ser vi at flere og flere av de store aktørene ser verdien av å satse på ferdige elementer, sier Rune Sveum, fabrikksjef i Innlandet Elementfabrikk på Ilseng utenfor Hamar. Fabrikken ble i 2017 skilt ut som eget selskap fra Hedalm Anebyhus, og leverer nå komplette elementbyggsett til en rekke husleverandører og entreprenører over hele landet.


Sveum forteller at etterspørselen for komplette leveranser av både vegger, men også gulv og tak, stadig øker. – Med en komplett elementleveranse er hele bæresystemet på huset ivaretatt, og kunden har ingen uforutsette elementer, forklarer han. – På den måten kan byggmesteren og snekkerne på stedet konsentrere seg på det de er gode på; montering og innvendig arbeid, fremfor å bruke dyrebar tid på måling, kapping, beregning og transport av materialer.


Raskere tett hus

Den klart største fordelen med ferdige elementer er at man raskere får et tett hus og kan starte det innvendige arbeidet. – Jo større bygget er, jo større er fordelen. En vanlig enebolig er kanskje ikke noe stort hokus pokus å plassbygge, men når man begynner med større bygg som flerfamilieboliger, gjerne med flere etasjer, vil man kunne korte ned byggetiden utrolig mye! Sveum viser til en nylig oppført 10-mannsbolig over to etasjer der det tok utrolige fire og en halv dag fra oppstarten av levering av elementer til taket sto klart for tekking.


Kortere tørketid

Dårlig vær er ofte en utfordring, og når man bygger i Norge kan man ikke vente på godværsdagene. Ved å benytte ferdige elementer vil man ikke bare få ned tiden på å tette vegger og tak, men også tørketiden vil være betydelige kortere enn dersom elementene var plassbygd. – Statistisk sett vil det i alle fall være en regnskur i uka, og da gjelder det å få lukka bygget så raskt som mulig, sier Sveum.


Totalprisen går ned når effektiviteten går opp

Ved å bruke ferdige elementer på nybygg vil totalprisen på prosjektet bli billigere, forklarer Sveum. – La oss si at en byggmester har kapasitet til å sette opp fem bygg i løpet av ett år. Ved bruk av elementer vil man med samme bemanning kunne doble antallet. Du korter rett og slett ned byggetida og får en bedre lønnsomhet.


Hemmeligheten ligger i god logistikk

– Vi bruker bare kvalitetsleverandører, og i all hovedsak norske, forsikrer Sveum. Gjennom langsiktig samarbeid med gode, anerkjente leverandører kan fabrikken sikre en strømlinjeformet levering av høy kvalitet til rett tid. – Det blir fort dyrt om man har bemanningen på plass og blir stående og vente. Vi satser på langsiktige, gode samarbeid med faste leverandører fremfor å shoppe rundt der det til enhver tid er billigst. Det lønner seg i lengden og er noe alle vinner på.


Individuelle justeringer

Mange tror kanskje man er låst til én løsning når man benytter seg av ferdigproduserte elementdeler, men Sveum forsikrer om at så ikke er tilfelle. – Hvert hus er unikt, og vi kan alltid gjøre individuelle tilpasninger. Enten det er snakk om en enebolig eller et flerfamilieprosjekt er det ofte bare små justeringer som skal til for å kunne bygge med elementer og på den måten få ned totalkostnaden på prosjektet. – Sammen finner vi alltid en løsning.


FAKTABOKS:

  • Innlandet Elementfabrikk har levert elementer til boliger over hele landet i over 50 år.
  • Ble skilt ut som eget selskap fra Hedalm-Anebyhus i 2017.
  • Produserer elementer i egen fabrikk på Ilseng utenfor Hamar.
  • Spesielt utviklet for norske forhold med forankring i norske byggetradisjoner.
  • Produserer elementer og precuts under ideelle forhold innendørs i jevn temperatur.
  • Leverer elementer og komponenter ferdig tilpasset til byggeplassen.
  • Byggemetoden sikrer en rask tetting av huset og et ”friskt bygg” gjennom hele byggeprosessen.

Aktuelt

Siste nytt fra oss

Kontakt oss

Kontaktskjema

Ønsker du å kontakte oss? Vennligst fyll ut skjemaet nedenfor, så vil vi prøve å besvare din forespørsel så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.