Grønn boligbygging med elementer

14
.
02
.
2019

Miljøveggen passer perfekt både i nybygg og rehabiliterings-prosjekter hvor man er opptatt av å bruke kortreiste produkter av fornybar råvare som kan resirkuleres.

Byggebransjen og boligprodusentene står overfor et aldri så lite dilemma. Vi vet at ethvert nytt byggeprosjekt representerer en viss mengde Co2-utslipp og gir et klimaavtrykk på kloden. Samtidig er det et konstant behov for å bygge nye boliger, kontorlokaler, kulturhus eller andre type bygg. Det er ikke realistisk å stoppe byggingen, så da står vi i grunnen bare igjen med ett alternativ: nemlig å bygge så miljøvennlig som mulig.

Elementhus er et godt miljøvalg

På Innlandet Elementfabrikk bidrar vi blant annet til mer miljøvennlig husbygging ved at vi produserer gulv-, vegg- og takelementer til eneboliger og småhus. Det vil si vi i prinsippet lager husene ferdig på fabrikken vår, før vi laster opp på trailiere og kjører dem ut til byggeplassen montering. De miljømessige fordelene ved det er flere.

For det første forkorter det byggeperioden ganske drastisk. Oppsettingen av selve huset tar ikke mer enn en drøy uke. Til sammenlikning vil et hus som bygges på tradisjonell måte kunne ta flere måneder. Kortere byggeperiode betyr blant annet mindre transport til og fra byggeplass og generelt mindre aktivitet som medfører utslipp og klimaavtrykk.

Dessuten reduserer vi avfallsmengden vesentlig ved å bygge med elementer. Elementene er planlagt til minste detalj og bruken av materialer på fabrikken er optimalisert. Dermed er det nesten ikke snakk om kapp eller avfall – du vil blitt overrasket over hvor lite kapp som er igjen etter å ha bygget elementer til et helt hus. På byggeplassen trenger det i praksis ikke foretas et eneste kapp for å sette opp huset – dermed blir både avfallsmengden og behovet for avfallshåndtering redusert der også.

Miljøvennlig isolasjon

Bygger du med elementer fra Innlandet Elementfabrikk, kan du være enda mer miljøvennlig. Sammen med Hunton har vi nemlig utviklet det vi kaller for miljøveggen. Navnet skyldes at vi bruker trefiberisolasjon i stedet for glass- eller steinull i elementene.

Trefiberisolasjon er ganske enkelt isolasjon som er laget av treflis fra norske skoger. Det er både en fornybar og kortreist råvare, med andre ord. Det gjør det til et godt miljøvalg i utgangspunktet. Legger vi til at produksjonen er mindre energikrevende enn produksjon av glass- og steinull, gjør det miljøregnskapet enda hyggeligere.

Dessuten bidrar trefiberisolasjonen positivt også etter at huset er bygget. Treverk binder som kjent Co2 – isolasjon laget av trefiber gjør akkurat det samme. Og selv om det er vanskelig å se for seg når du skriver kontrakt på et nytt hus, så kommer det kanskje en dag du skal pusse opp eller bygge om. Da skal du vite at trefiberisolasjon er 100 % gjenvinnbar og kan kastes i akkurat samme container som treverk når du er på gjenbruksstasjonen.

PS! Trefiberisolasjon har en fabelaktig evne til å holde på å og transportere fuktighet. Kombinerer vi det med at det ikke brukes damsperre i hus som isoleres med trefiber, men snarere en dampbrems som lar fukten vandre i veggen, får vi det som ofte kalles for pustende hus. Det har vist seg å være positivt for inneklimaet.


Ved å bruke ferdige elementer på nybygg vil totalprisen på prosjektet bli billigere.


FAKTA:

  • Innlandet Elementfabrikk har levert elementer til boliger over hele landet i over 50 år.
  • Produserer elementer i egen fabrikk på Ilseng utenfor Hamar.
  • Spesielt utviklet for norske forhold med forankring i norske byggetradisjoner.
  • Produserer elementer og precuts under ideelle forhold innendørs i jevn temperatur.
  • Leverer elementer og komponenter ferdig tilpasset til byggeplassen.
  • Byggemetoden sikrer en rask tetting av huset og et ”friskt bygg” gjennom hele byggeprosessen.

Aktuelt

Siste nytt fra oss

Kontakt oss

Kontaktskjema

Ønsker du å kontakte oss? Vennligst fyll ut skjemaet nedenfor, så vil vi prøve å besvare din forespørsel så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.