Fra dugnad og egeninnsats til nøkkelferdig

04
.
10
.
2019

Boligbygging i Norge har for mange gått fra dugnad og egeninnsats til nøkkelferdige løsninger. Ferdige elementer kan spare både tid og penger.

Tre av fire norske husholdninger eier sin egen bolig, og over halvparten av oss bor i enebolig. Og selv om boligtrendene er i ferd med å endre seg, er det fremdeles mange nordmenn som drømmer om å bygge sin egen bolig. Men der det tidligere var vanlig med stor egeninnsats der man satte hele familien, slekt og venner i sving med dugnadsarbeid for å få tak over hodet, er denne muligheten for mange mer eller mindre borte med dagens tekniske krav og byggforskrifter.  


- Det krever uhorvelig mye innsikt og jobb for en vanlig enkeltperson å skulle administrere bygging av eget hus, sier Rune Sveum, fabrikksjef ved Innlandet Elementfabrikk. Fabrikken har levert elementer til boliger over hele landet gjennom mer enn 50 år, og ble nylig skilt ut som eget selskap fra Hedalm-Anebyhus. Nå tilbyr de elementbyggsett til flere husleverandører og entreprenører i hele Norge.


Kravene for å bygge bolig har endret seg enormt de siste tiårene, og myndighetene stiller også stadig større krav til ansvarlig søker og utfører. – Det er svært få som kan bygge sin egen bolig i dag, slik mange gjorde før, sier Sveum som forteller at han opplever flere og flere i dag kjøper nøkkelferdig hus eller leilighet. - Det er en grunn til at filmen “Norske byggeklosser” ble spilt inn på nytt, ler han.


Sparer tid og penger

Med mindre egeninnsats og større andel profesjonelle aktører har ferdige elementer blitt en viktig del av den moderne boligen. Det er i følge Rune Sveum både tidseffektivt og lønnsomt. Mens tomten opparbeides og grunnmuren settes opp, produseres elementene innendørs under ideelle forhold i jevn temperatur før de fraktes til byggeplassen til avtalt tid. – Vi tar fullt ansvar for hele bygningsstrukturen slik at tømrer kan konsentrere seg om å være god på det utførende arbeidet på byggeplassen, sier Sveum. – Og selv om det at vi har gått fra Tek10 til Tek17 krever andre mengder, styrke og beregninger, har ikke det tekniske ved å produsere elementene endret seg nevneverdig for oss.


Ved å bruke ferdige elementer på nybygg vil man kunne korte ned byggetiden og spare penger, og Sveum ser at flere og flere ser verdien av å satse på ferdigelementer. – Med en komplett elementleveranse er hele bæresystemet på huset ivaretatt, og leveransen gjør det både enkelt og effektivt for tømrer.


Innlandet Elementfabrikk har gjennom mer enn 50 år utviklet gode samarbeid med leverandører og strømlinjeformet produksjon av kvalitetsprodukter godt forankret i norske byggetradisjoner.  


FAKTABOKS:

  • Innlandet Elementfabrikk har levert elementer til boliger over hele landet i over 50 år.
  • Ble skilt ut som eget selskap fra Hedalm-Anebyhus i 2017.
  • Produserer elementer i egen fabrikk på Ilseng utenfor Hamar.
  • Spesielt utviklet for norske forhold med forankring i norske byggetradisjoner.
  • Produserer elementer og precuts under ideelle forhold innendørs i jevn temperatur.
  • Leverer elementer og komponenter ferdig tilpasset til byggeplassen.
  • Byggemetoden sikrer en rask tetting av huset og et ”friskt bygg” gjennom hele   byggeprosessen.

Aktuelt

Siste nytt fra oss

Kontakt oss

Kontaktskjema

Ønsker du å kontakte oss? Vennligst fyll ut skjemaet nedenfor, så vil vi prøve å besvare din forespørsel så fort som mulig.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.